Μια μεγάλη ανακάλυψη στη Γυάρο

2014-07-15 10:14

Μία από τις σημαντικότερες αποικίες Mύχων στην Ελλάδα ανακάλυψαν σε κοινή αποστολή τους στη Γυάρο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς. Η σημαντική αυτή ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ερευνητικής αποστολής για την καταγραφή της ορνιθοπανίδας που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών δράσεων του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

Πιο συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου, για πρώτη φορά οργανώθηκε κοινή αποστολή από το WWF Ελλάς και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που για πάνω από δύο δεκαετίες μελετά επισταμένα τα θαλασσοπούλια στα ελληνικά νησιά και έχει σημαντική εμπειρία στο θέμα. Ήταν γνωστό από τους ερευνητές ότι το νησί φιλοξενεί χερσαία πουλιά και αρπακτικά, δεν γνώριζαν όμως την παρουσία αποικιακών θαλασσοπουλιών όπως ο Μύχος και ο Αρτέμης.

Στόχος των ερευνών είναι η πλήρης καταγραφή και αποτίμηση της χερσαίας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων της Γυάρου, η οποία από το 2011 αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο ερευνητικές αποστολές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με σκοπό να καταγράψουν τη χλωρίδα και πανίδα της Γυάρου.

«Η ανακάλυψη αυτής της μεγάλης αποικίας Μύχων στη Γυάρο, αυξάνει κατακόρυφα την ορνιθολογική σημασία του σημαντικού αυτού τόπου της πρόσφατης ιστορίας μας. Προστίθεται στην παρουσία μιας πλειάδας σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο Σπιζαετός, η Αετογερακίνα, η Γερακίνα, το Βραχοκιρκίνεζο και ο Μαυροπετρίτης και φυσικά στην παρουσία της φώκιας», δήλωσε ο ορνιθολόγος του WWF Ελλάς, Δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης που συμμετείχε στην κοινή αποστολή.